Uygun Meslek Seçimi

Uygun Meslek Seçimi

Meslek seçimi; insanın yaşamdan beklentileri, yaşam doyumu ve mutluluğu için çok önemli bir karar anıdır. Aceleye getirilen, puanı tutuyor diye, annem ya da babam istiyor diye, başkalarının etkisinde kalarak ve bir tek yönüyle ele alınarak verilecek bir karar olmamalıdır.

Meslek seçimi; gelecekteki yaşam biçimini belirlemektir.

Yaşam biçimi deyince yaşamın tüm alanlarını kapsamaktadır. Bireyin kendisini gerçekleştirmesi, mesleki ve bireysel değerleri, başarısı ve yaşamdan doyumu, uygun meslek seçimiyle doğru orantılıdır.

Meslek seçimi; gelecek tasarımıdır.

Nasıl bir gelecekte varolmak istediğinin, bakış açısından tutun da, sağlığı, huzuru, mutluluğu, evi, eşi, arabası, yaşadığı çevre gibi, somut ve soyut tüm varlığını etkileyecek önemli bir karar alma aşamasıdır.

Böyle geniş bir pencereden bakınca çok zor gibi görünen bu aşamada;  öncelikle  doğru soruları sorarak ve “bireye özel” objektif yanıtları üzerinde düşünülerek verilecek karar “birey için uygun meslek seçimi” olacaktır. Bunun gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken ana konulara göz atalım.

Bireyin kendini iyi tanıması çok önemlidir. Zeka alanları ve yetenekleri, yapabilecekleri ve yapamayacakları, kişiliğinin güçlü ve zayıf yönlerini  büyük bir titizlikle gözden geçirmelidir. Eğitim aldığı alanlar ve derslerdeki başarısı, zeka ve yetenekleriyle birleştirilerek değerlendirildiğinde, bu konuda önemli ipuçlarına ulaşacaktır.

Bireyin meslekle ilgili değerleri ve inançları çok önemlidir. Meslek geniş bir kavram, bunun altında Hangi iş? Sorusu da kilit önem taşımaktadır. Kendini yaparken hayal ettiği “iş”teki  duygu ve düşünceleri işine verdiği değeri  gösterir. Mesleki doyum, bu değerle ilgilidir. Mesleğiniz birçok açıdan beklentilerinizi karşılıyor olabilir, ancak sizin aradığınız bu iş doyumu ise ve işinizi  yaparken bir şeyler eksik olduğu konusunda bir iç çelişki yaşıyorsanız, işte aradığınız doyumu bulamamışsınız demektir. İş doyumu=iç huzurudur.

İç huzuru da gerek kendinizle, gerekse  iş, arkadaş ve  aile çevresi olmak üzere tüm insan ilişkilerinizi etkileyecektir.

İş doyumunu etkileyen bir unsur da, işinizin ilgi alanlarınız ile bağlantısıdır. İlgi duyduğunuz ve sizin için anlamı olan bir meslekte çalışıyor olmak, işinizdeki zorluklara dayanma gücünü ve başarıyı artıran bir faktör olarak etki edecektir.


“Sevdiğin işi yaparsan ömrün boyunca çalışmazsın.” Konfüçyüs

Buraya kadar bireyle ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Diğer önemli nokta; “meslek” ve  de “ iş” in özellikleri, ve iş dünyasındaki yeri, ayrıca çalışma ortamı ve koşullarının kişinin özellikleri, beklenti ve kapasitesiyle uyumu da çok önemlidir. Çalışacağınız yer ve çalışma koşullarınız hakkında hiç düşündünüz mü? Gözlerinizi kapatın ve biraz hayal dünyanıza odaklanın…


Doğru meslek
 deyince, şu soru akla geliyor: Kime göre?

Öğrenciye, öğretmenlere, anneye, babaya, kardeşlere, dedeye, arkadaşlara…

Öğrencinin yaşamına dokunan ve değer katan tüm bu insanların bir fikri olabilir, ancak; bu insanların rolü, öğrencinin  kendisini iyi tanıması, ilgi ve yeteneklerinin keşfi, mesleki ve yaşam beklentilerinin doğru tesbiti, seçmek istediği mesleği ile bunların uyumu yönünde doğru ayna olabilmektir. Diğer bir seçenek de profesyonel destek almak …

Seçimi kim yapacak?

Yaşamda birey olmanın birinci kuralı, sorumluluk almaktır!

Üniversite sınavına giren, kendi gelecek yaşam biçimini seçme sorumluluğunu yerine getirecek olan, öğrenci; elbette aile ve öğretmenlerinin de doğru desteğiyle,  kendisi için “uygun meslek seçimi”ni yapacaktır.

Doğru seçimleriyle, kendine uygun mesleği seçen ve sevdiği işi severek yapan, mutlu insanların çoğaldığı bir gelecek hayaliyle

Profesyonel Destek İçin

Bize Ulaşın

Online Seans Talebi