Evlilik; En Değerli Kurum

Evlilik; En Değerli Kurum

Evliliği değerli kılan aile!

Bütün kurumlarda olduğu gibi; asıl faktör, insan!

Kurumlar; insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştur.

Evlilik kurumu; insanın en temel ihtiyaçlarını (yeme, içme, üreme, öğrenme vb)  karşılaması bakımından en eski, ancak eskimeyen değere sahip bir kurumdur.

Değerli kılan insan!...

İnsan deyince, beden+zihin+duygu+ruh’tan oluşan eşsiz özellik ve güzelliklere, sistemler ve yeteneklere sahip özel olması! Duygular en yoğun haliyle evlilikte yaşanır: “ sevgi, saygı, tutku, huzur, güven, aşk…

Ancak bunların her birinin anlamı, derecesi, yoğunluğu, sıralaması bir evliliği oluşturan bireylerde farklılıklar gösterdiği gibi, her evlilik kurumunda da değişkenlik gösteririr. Bu nedenle her evlilik özel!

Tıpkı diğer kurumlar gibi…

Kurumsal amaç başarı, ancak insan faktörü için de mutluluk.

Mutlu ve başarılı evlilik göreceli bir kavramdır. Kişiye, cinsiyete, zamana ve daha birçok faktöre göre farklı tanımlanabilir.

İşte, tam da bu nokta, tanımlanma noktası çok önemlidir.

Evlenecek çiftlerin her biri, şimdiye dek öğrendiği, bildiği, deneyimlediği öğretiler doğrultusunda yetişen ve gelişen bireyler olup, kurumsallaşma sürecinde; hem kendi bireysel değerleriyle uyumlu, hem de eşini birey olarak kabul ettiğini ve anladığını gösteren anlayışla belirleyecekleri ortak bir vizyon, misyon, değerler bütünüyle oluşturacakları aile kültürü için  sağlam bir temel oluşturabilirler.

Kültür; kuralları yazıp, bir kenara koymakla değil, uygulama ile gelişen ve kendini gösteren dinamik bir yapıdır. Bu nedenle önce zihinde düşünce olarak belirmesi, kişinin bunu farketmesi, gereken davranışı yaparak  içselleştirmesiyle yerleşir.

Birey, daha yolun başında kendisine şu soruyu sormalıdır:

Benim için evliliğin anlamı ne?

Kendi zihninde bu soruyu yanıtlaması çok önemlidir. Çünkü bireyin evliliğe yüklediği anlam, eşinden beklentisini de şekillendiriyor. Bunlarla ilgili beklentisi gerçekleşmezse, belki başlangıçta O’nu üzmemek adına açıklamadığı, doyumsuzluk yaşanan eksik kalan duygunun yerine yavaş yavaş,  farkında bile olmadan olumsuz kayıtlar (sevmiyor, saymıyor, değer vermiyor vb) yerleşiyor.

Evliliğin başlangıcında var olan, ancak  zamanla azalan ya da yok olan  “şey” , kişinin evliliğe yüklediği anlamın karşılığını bulamaması. Ya da tamamen dürtüsel nedenlerle yapılan evlilikte, kişi için evliliğin belirgin bir anlam taşımaması.

Evli çiftlerin dürüstçe ve önyargısız biçimde kendilerini doğru ifade ederek,  özel  anlamları ve birbirlerinden beklentilerini  karşılıklı açıklaması ve bunları  içeren, kendilerine özel ortak bir “evlilik alfabesi” oluşturmaları çok önemli.

Her evli çiftin benzer harf ya da sözcüklerden oluşan, ancak her biri için farklı anlamlar taşıyan “ evlilik dil” leri olduğunu düşünüyorum. Bu  dilin zenginliği  ortak anlamlı sözcükler çoğaldıkça ve kullanıldıkça artar.

Kullanıldıkça’nın altını çiziyorum. Dili teorik olarak  bilmek  iyi, ancak yeterli değil, karşıdaki insana bildiğini göstermenin yolu o dili kullanmak, hem de yalnızca kendi anladığın anlamda değil, onun ne anladığını da hesaba katarak.

Dil konusunda ustalaşmak, emek, sabır, özveri ister.

Duygularımızı katalım, işimiz daha kolaylaşır.
“Seni seviyorum!”

Bu iki sözcüğün enerjisi, katkısı, motivasyonu, etkilemesi muhteşem! Çünkü sevgi, insanın özünde yeralan en değerli duygu. Kendinize bunu sağlamanız çok kolay, karşıdakine söylersin, artarak geri döner. Çok karlı bir yatırım. Ne kadar artırmak istediğin sana bağlı.

Küçük yardımcılarımız var! Kendileri küçük, etkileri büyük…
Lütfen!

Teşekkür ederim!

Eline sağlık!

Canın sağolsun!

Ne dersin?

Zaman zaman potlar kırılabilir, ancak “ özür dilerim” hemen oracıkta duruyor, tehlikeli bir virajdan hasarsız kurtuluşu sağlar, hem etkili, hem de bedava.

Bütün kurumlarda olduğu gibi, muhasebe, yatırım, girdiler ve çıktılar evlilik kurumunda da çok önemli.

Ancak en önemlisi insanın mutluluğu…

İnandığında, ihtiyacı karşılandığında; saygı gördüğünde,   ulaşıldığında, anlaşıldığında ve kendini doğru ifade ettiğinde, hele bir de SEVDİĞİNİN SEVGİ’SİNİ hissettiğinde …    İnsanın potansiyeli sınırsızdır!

Her başarılı erkeğin yanında bir kadın, her başarılı kadının yanıbaşında bir erkek!…

Evli, mutlu, başarılı…
BİREYLER için en DEĞERLİ KURUM EVLİLİK !

Bu yazıyı paylaş

Profesyonel Destek İçin

Bize Ulaşın

Online Seans Talebi