Duygularımız Zenginliğimizdir

Duygularımız Zenginliğimizdir

Bedenimiz, düşüncelerimiz, duygularımız…
İnsan beden, zihin ve duygulardan oluşan, aynı zamanda sosyal bir varlıktır. Bireyin mutlu, sağlıklı, başarılı olmayı  elde etme becerilerinin tümü duygusal zeka ile bağlantılıdır.
Zeka; hepimizin doğuştan sahip olduğu  ve geliştirilebilir yeteneklerin tümüdür. Genel anlamda ikiye ayrılır: Bilişsel (Entelektüel)  ve Duygusal Zeka.

Matematik, sözel, müzik, sosyal, görsel, doğa, içsel, duyusal zeka, şimdilik bilinen ve kabul edilen zeka çeşitleri olup, sayının daha da artacağını düşünüyorum.
Kimlere zeki diyoruz?

Matematik (mantıksal),sözel ve sosyal  zekaları IQ (Bilişsel Zeka) ön planda olanlara. Biliyoruz ki bu zeka türleri ; beyin sol lobunun fonksiyonları olup, sağ  elini ağırlıklı kullananlarda daha çok gelişmiştir. 

Sol elini ağırlıklı kullananlarda ise daha çok sağ beyin fonksiyonları  (görsel, duyusal, doğa, müzik ve içsel  zeka) EQ (Duygusal Zeka) ön plandadır.

Duygusal Zeka neden önemlidir?
Bireyin kendini tanımasında, diğer insanları anlamasında, çözüm yollarını keşfetmede, olumlu düşünceyi yaşama katmada, evlilikte mutlu birlikteliği sağlamada, işte başarıyı yakalamakta, istenen performansı gerçekleştirmekte, yaratıcı aktivitelerde, bireysel sağlık ve mutlulukta, huzurlu ve sakin olmakta, kısaca insan yaşamının her alanında duygusal zekanın etkin olarak rolü vardır.
Yapılan araştırmalarda ; bilinenin aksine başarıda bilişsel zekanın rolü %25 iken , duygusal zekanın rolü  % 75 olarak bildirilmektedir. Önemli olan, bilişsel zekanın yanısıra duygusal zeka becerilerini geliştirerek birlikte sinerjik etki yaratmalarını sağlamaktır.

Duygusal zeka  geliştirilebilir mi?

EVET!…

Öncelikle duygusal zekayı tanımak ve   geliştirilebileceğine inanmak çok önemlidir.

Duygularımızı tanıdığımızı sanmakla tanımak arasında fark olduğunu belirtmek isterim. Bunun için farkındalık geliştirip; gün içerisinde en çok hangi duyguları hissettiğimizin  kabaca bir çizelgesini oluşturabiliriz. Daha çok olumlu duygular mı,  yoksa olumsuz duygular mı  bizimle birlikte?

Stres günümüzde hepimizin zaman zaman yaşadığı olumsuz duyguların oluşturduğu tepki.

Bu tepkiyi ortadan kaldırmanın yolu da farkındalık ve Duygusal Zekayı geliştirmekten geçiyor.

Duyguları tanıdıktan sonra, bunları bireyin yararına olacak şekilde düzenleme ve istediğimiz duyguyu , istediğimiz şekilde hissetme öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir beceridir.

Duygularımız zenginliğimizdir!…

Olumlu duygularla kalın, mutlu olun!… 

Bu yazıyı paylaş

Profesyonel Destek İçin

Bize Ulaşın

Online Seans Talebi