Başarıya Giden Yol

Başarıya Giden Yol

Başarı; sihirli bir sözcük .
Tek bir sözcük olduğuna bakmayın, bu kavram altında o kadar fazla kolları var  ki, nereye uzansanız, ya da hangi kapıyı çalsanız, karşınıza “başarı” çıkabilir.
Bu kadar dallanıp budaklanan başarıya giden yol, sizce kısa, kestirme ve bir tane olabilir mi? Elbette değil!

Başarının hangi türünden bahsediyor sunuz?
Başarının çeşitlerine şöyle bir göz atarsak; bireysel başarı, kurumsal başarı, okul, aile ya da iş yaşamında başarı, evlilikte ya da ilişkilerde başarı, kariyerde başarı, çocuk yetiştirmede başarı vb. bu liste uzayıp gider.
Başarıya giden yolu bulmak için, öncelikle, bu geniş kavramı biraz daraltmalı ve özele indirgemelisiniz. Öncelikle adını tam olarak koymalısınız.

Sizin “başarı tanımınız” nedir?

Hedefi doğru belirlemezseniz, ulaşacağınız nokta, istediğiniz yer olmayacaktır.

Başarının sizin için anlamı nedir? Bunu hiç düşündünüz mü?
Genellikle bildiğimizi zanneder ve kendi düşüncelerimizin ne olduğu üzerine çok düşünmeyiz. Oysa, kavramlar her birey için (hem de farklı zaman ve koşullarda) ayrı  bir anlam taşır.

Çünkü,  anlamlandırma sistemleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bilginin dışarıdan alınması, zihinsel filtrelerden geçerek işlenmesi, deneyimin türüne göre hafızaya alınma süreçleri her zihinde “özel” olduğundan kavramlar aynı olsa da anlamlar farklı olmaktadır.
Bu nedenle, diyelim ki “çocuğunuzun okul başarısından” sözediyorsunuz, sizin buna yüklediğiniz anlamla, çocuğunuzun kendi başarısına, ya da öğretmenlerinin “çocuğunuzun başarısı” üzerine anlamlandırmaları (yorumları) farklı olacaktır.

Önemli olan bireyin, kendi başarı tanımına ne anlam yüklediğidir. Ancak yüklenilen bu anlam da sabit ve değişmez  değildir.

Yaşamda insanın düşünce, duygu ve davranışları, koşullara bağlı olarak sürekli değişim gösterir. Hani derler ya “değişmeyen tek şey değişim” diye, gerçekten de bu çok doğru bir tesbittir.
Günün saatleri, sabah ve akşam, gece  ve gündüz, mevsimler, insanlar, doğadaki her şey sürekli değişir. Tabii, bizim kavramlara yüklediğimiz anlamlar da…

Başarıya giden yolda; başarının  anlamı bireysel farklılık gösterse de ortak kabul gören adımlar : “Başarıyı Hedeflemek”, “Başaracağına İnanmak” , “Motive olmak “ ve ” Etkin Çalışmak” tır.

Bu süreçlerde bir koçla birlikte yol almak; başarıyı doğru tanımlamanızı, başarının sizin için gerçek anlamını, başaracağınıza inancınızı güçlendirmeyi, içsel ve dışsal motivasyonunuzu ve size uygun etkin çalışma stratejilerini birlikte gözden geçirerek uygulamanız demektir ki, bu da sizi “istediğiniz başarıya” ulaştıracak en kısa ve güvenilir yoldur.

Üniversite sınavının yaklaştığı şu günlerde sınava girecek tüm öğrenciler için dileğim şudur:

Başarıya giden yolunuz açık olsun! 

Bu yazıyı paylaş

Profesyonel Destek İçin

Bize Ulaşın

Online Seans Talebi